Coşkun Demir
Coşkun Demir (d. 1948; Mürefte, Şarköy, Tekirdağ) Türk pop müzik sanatçısı.
1948’de Mürefte’de (Tekirdağ) doğan Demir’in Şarköy’de (Tekirdağ) başlayan ilköğrenimi, Bursa’da sona erdi. Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra da İ.T.Ü.’de Elektrik Mühendisliği eğitimine başladı. Üniversite yılları, Coşkun Demir’in müzik yaşamının da başladığı yıllar oldu. O yıllarda, sanatçı Arı Dörtlüsü adlı bir grup kurarak müzik dünyasına adım attı. Araya giren askerlik ve iş yaşamı, Demir’i müzik çalışmalarından biraz uzağa savurduysa da tamamen koparamadı. 1979 yılında yapılan Altın Mikrofon Yarışması’na katılması, Demir’in seçimini müzikten yana yapmış olmasının bir işaretiydi. Bu yarışmadan elde edilen ödül, Coşkun Demir’in bu konuyla ilgili olarak kafasında kalan son belirsizliği de netleştirdi ve sanatçı zamanının tamamını müziğe ayırarak çalışmalara başladı.
Coşkun Demir’in ilk plağı da, bu yarışmadan hemen sonra yayınlandı. Selmi Andak’ın “Sevgiye Tutsak” adlı şarkısının yer aldığı bu 45’lik Yavuz Plak tarafından yayınlandı. Bu plağı müteakiben, Coşkun Demir, Ali Kocatepe ile ortak projelere girdi. Bu işbirliğinin ilk ürünü de, Kocatepe’nin sahibi olduğu 1 Numara firmasının yayınladığı bir plak oldu. Dönemin en önemli bestecilerinden biri olan Cenk Taşkan’a ait (“Sevgiye Tutsak”da olduğu gibi, bu şarkının da sözleri Özdemir Kaptan’ındı) “Bize Kalan Nedir?” adlı bu plak sonrası Demir – Kocatepe işbirliği giderek hızlandı. Sanatçı, 1981 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali’nde, Kocatepe’nin “Miras” adlı şarkısını seslendirdi. Elemeler sonrası, 45’lik piyasamızın çok zayıflamış olması nedeni ile, bu şarkıya bağımsız bir plak yapılamadı ve aynı yılın birincisi olan (bir başka Ali Kocatepe çalışması olup Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç tarafından seslendirilmiş) “Dönme Dolap” ile aynı plakta yer aldı.
Demir, 1982 yılında, “Koca Çınar” adlı albümü yaptı. Giderek arabeske teslim olmaya başlamış pop piyasasına rahat bir nefes aldıran bu albüm sonrasında, Demir bir Eurovision elemesine daha katıldı. Sanatçı bu sefer Ali Kocatepe ve Sezen Aksu ile bir araya gelmiş ve “Heyamola” adlı şarkıyı seslendirmişti. Bu ekip, ipi göğüsleyemedi. Ama son 45’liklerimizden biri olan “Heyamola”, büyük satış rakamlarına ulaştı ve Coşkun Demir adını daha da popüler kıldı. Müzik dünyasının tamamen arabeske teslim olduğu yıllarda, Coşkun Demir doğru bildiğini yapmaktan çekinmedi. 1984 yılı, Demir’in en parlak yıllarından biri oldu. O yıl, Polonya’da yapılan Sopot Uluslararası Şarkı Yarışması’nda (Türkçe seslendirilmiş bir Polonya şarkısı ile) yarışan sanatçı Türkiye’ye dördüncülük ile döndü. Aynı yıl, Haldun Dormen’in sahneye koyduğu ve Nilüfer’in baş rolünde olduğu “Çılgınlıklar” adlı müzikalde rol aldı. 1986 yılında yayınlanan “Kim O?” adlı albüme dört bir yanda ‘çiğköfte’li oryantal havalar çınlamakta olduğundan gerekli dikkat gösterilemedi. 1987 yılında yayınlanan “Paramparça” adlı albüm de aynı ilgisizlikten payını aldı.
Çoğu arkadaşının aksine, Coşkun Demir 90’lı yılları da oldukça aktif geçirdi. 1991 yılında, Melih Kibar bestelerinin ağırlıkta olduğu “Özledim” adlı albümü yaptı. Ardından, Müjde Ar ve Uğur Yücel ile birlikte bir ‘kabare show’da yer aldı ve bu gösteri bir yıla yakın sürdü. 1996 yılında, Grup G.A.K. ile birlikte “Eski Sevdalar” adlı albümü yaptı. Çok sevilen Türk müziği şarkılarının çok çağdaş yeni yorumlarından oluşan bu albüm, ’90’larla birlikte ortaya çıkan genç isimlerin yaptığı birbirinin eşi şarkılarla oldukça tekdüzeleşmiş müzik piyasası tarafından yeni bir yol olarak kabul edildi. Daha önce utangaç bir şekilde kendisini göstermiş olan ‘cover’ modası, bu albüm sonrası epeyce hızlandı. 1997 yılında Kahire Uluslararası Şarkı Yarışması’na Selma Çuhacı ve Mine Mucur’a ait “Hep Bir Yarın Var” adlı şarkıyla katıldı ve birinci oldu.